Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Leksand

Ung&Dum ger inflytande som nu sprids

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 06.47
"Känns bra att fler ungdomar får inflytande"
1:15 min
Emma Hultmark och Axel Ahl gör sina röster hörda i Utskottet för lärande och stöd. Foto: Mathilda Gustavsson.

Projektet Ung&Dum i Leksand har blivit en stor framgång. Det är nu därför redo att spridas till andra kommuner i Dalarna.

Dalanytt har tidigare berättat om den modell som tagits fram för att öka ungdomars inflytande i den lokala politiken. Studiefrämjandet kommer nu att ta över projektet och målet är att sprida modellen i Dalarna.

Att modellen kan komma att användas i andra kommuner glädjer Emma Hultmark och Axel Ahl, som är de två ungdomar i Leksand som tagit fram den.

– Att vi kan vara grund till att fler ungdomar kan få inflytande i andra kommuner känns jättebra, säger Emma Hultmark.

– Det stöd vi har fått från styrelsen i Ung&Dum, att det kan fortsätta leva vidare genom Studiefrämjandet är verkligen fantastiskt. Att andra ungdomar därigenom kan få stöd på samma sätt som vi har fått, säger Axel Ahl.

Den inflytandemodell som tagits fram i Leksand, och som förhoppningsvis ska spridas till fler kommuner, går ut på att någon elev tar upp en fråga på klassrådet, som sedan den till elevrådet och som i sin tur förmedlar frågan till nätverket, som har regelbundna möten med politiker och tjänstemän.

– Tanken med hela modellen är att vi ska nå ut till alla. Även den som inte vill lägga ner så mycket tid på det, ska få sin röst hörd, säger Emma Hultmark.

Emma Hultmarks och Axel Ahls erfarenheter av projektet ska bli till en handbok för ungdomar i andra kommuner.

– Vi har utgått från punkt noll, vi hade inget inflytande, och med hjälp av handboken kan de se hur vi har jobbat oss uppåt, säger Axel Ahl.

Men har ni fått mer inflytande då?

– Ja, det tycker jag. Vi blir igenkända på kommunen. De vet om att ungdomar har någonting att säga och att någonting är på g i Leksand, säger Axel Ahl.

Mathilda Gustavsson
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".