Falu lasarett Foto: Johannes Rosendahl
Statistiken ljuger

Förvirrat om överbeläggningar i Dalarna

"Visst har vi överbeläggningar"
1:26 min

Landstinget Dalarna är inte näst bäst i landet på att ha få överbeläggningar. Det resultatet som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, presenterat stämmer inte med verkligheten.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting har undersökt överbeläggningarna i landets alla landsting. Resultatet, som kom igår, visade att landstinget Dalarna var näst bäst efter Jönköping. Det finns knappast några överbeläggningar alls i Dalarna.

– Men det stämmer inte, säger hälso - och sjukvårdsdirektören Elisabeth Fransson.

– Vi vet att vi har problem med överbeläggningar på medicinklinikerna i Falun, Mora och Avesta, säger Elisabet Fransson.

Orsaken till att resultatet inte stämmer med verkligheten är att det mätts på olika sätt i olika landsting.

– Dessutom har begreppen på vad som är en överbeläggning kunnat tolkas olika, säger Margareta Rödén, projektledare på SKL.

Hon tycker att det är viktigare att visa för landstingen betydelsen att man mäter det här, än att siffrorna är korrekta.

– Det finns fel och brister, men vi vill ändå lyfta uppgifterna för att skapa ett förändringstryck på att skapa mer solida data, säger Margareta Rödén på Sveriges Kommuner och Landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".