De flesta som kliver innanför den här dörren får ett trevligt bemötande. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio.
FALU TINGSRÄTT

Trevligt bemötande i rätten

"Viktigt att få dem att känna sig trygga"
1:12 min

Många som besöker domstolarna i Falun får ett bra och trevligt bemötande. Det framgår av en undersökning som Falu tingsrätt gjort, där de intervjuat olika människor som besökt tingsrätten och förvaltningsrätten.

Ett ansikte som man kan möta på Falu tingsrätt är Mia Rosén, som jobbar i receptionen.

– För mig är det jätteviktigt att jag ser människan så fort den kliver in genom entrén. Att jag möter personens blick och att de ser att de kan komma fram till mig. Få dem att känna sig trygga helt enkelt, säger Mia Rosén.

Totalt har 39 personer intervjuats - tilltalade, vittnen, målsägande och parter i tvistemål. Frågorna som ställts rör allt från lokalerna till bemötande under förhandlingen och om domen var lätt att förstå.

Vissa har svarat att de har haft svårt att veta vilka funktioner de olika människorna i rättssalen fyller.

"Själva domaren sa att åklagaren var där, de andra vet jag inte riktigt vad de var. De bara satt där och frågade ingenting och bara kollade på mig", har en av de intervjuade svarat.

Men på det hela taget har de flesta svarat att de fått ett mycket bra och trevligt bemötande av Falu tingsrätt. Mia Rosén säger att det har varit väldigt värdefullt för dem att göra intervjuerna.

– Det här är ju den världen jag ser varje dag. Jag tänker ibland inte på att det är en domstol och att folk som kommer in här kanske aldrig varit här tidigare. Det får man aldrig glömma bort.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".