Foto: Stockholmspolisen
DOPNINGSHÄRVAN

Inga tecken på minskad handel av dopningspreparat

"En omättlig marknad"
1:58 min

Missbruket av dopningspreparat har ökat under de senaste åren och det syns inga tecken på att dopningshandeln minskar, trots att nätverket i den stora dopningshärvan har sprängts.

Mikael Lindgren, operativ chef vid Tullverkets Brottsbekämpning i Stockholm säger att de inte ser några tecken på att handeln med dopningspreparat minskar.

– Det är klart att det finns andra hemsidor och andra som säljer. Vi tar ju fortfarande dopningsmedel i beslag. Det verkar ju finnas en omättlig marknad. Jag är själv väldigt förvånad över den enorma mängd som smugglas, som vi tar, säger Mikael Lindgren.

I dag ställs nätverket inför rätta – och riskerar fängelse för bland annat grovt smugglingsbrott och grovt dopnings-brott. Men insmugglingen av dopningspreparat fortsätter.

– Jag tror att myndigheterna är medvetna om det här, men internet har gjort marknaden enorm och svårkontrollerad.

Dopingjouren, som hör till Karolinska universitetssjukhuset, bekräftar bilden av ett ökat missbruk under dom senaste åren. Milja Ranung är sjuksköterska vid Dopingjouren.

– Vi ser att användandet av anabola androgena steroider har ju blivit vanligare både bland yngre, men även bland äldre, så nu är det ett väldigt stort ålders-spektrum på dom missbrukar dom här preparaten. VI har också sett att blandmissbruken med andra preparat, speciellt narkotika då också har ökat under de senaste åren, säger Milja Ranung.

Simon Andrén/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".