1 av 2
Här, i skogen, vill länsstyrelsen att dalfolket ska vara. Foto: John Ehlke/Scanpix.
2 av 2
Maria Jons, länsstyrelsen. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
UTEÅRET 2013

Vill få ut dalfolket i naturen

"Ta med dig familjen ut"
1:25 min

2013 ska bli året då dalfolket sliter sig från datorerna, reser sig från sofforna och går ut i naturen. Det hoppas i alla fall länsstyrelsen som tillsammans med Naturvårdsverket och ett 30-tal organisationer anordnar Uteåret 2013.

Varför ska man vara ute i naturen?

– Det är väl sjävklart. Känner du inte det en sådan här dag när solen värmer och fåglar som börjar kvittra? Man mår bra av att vara ute i naturen, säger Maria Jons på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen ska under våren och sommaren anordna alltifrån våtmarksvandring till fågelskådning och rovdjursföreläsningar. På deras hemsida har de lagt upp information om de drygt 250 naturreservaten runtom i Dalarna, och tips på hur man bäst tar sig dit med kollektivtrafik.

– Det behöver inte vara så avancerat. Man behöver inte ha så dyra prylar och jackor och kläder, utan ta en matsäckskorg, ta med dig familjen ut, upplev solen och vackert väder. Sen kan du gå hem och sätta dig med en god bok, säger Maria Jons.

Många i Dalarna är redan ute i naturen och fiskar, jagar, vandrar och plockar svamp. Men långtifrån alla.

– Jag ser på mina barn att det är mycket stillasittande och mycket inomhus, så vi måste nog hjälpa även den yngre generationen att hitta ut i naturen, säger Maria Jons.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".