Foto: Mikki Lehtimäki/Scanpix.
SKOLAN

Vansbro kritiseras av Skolinspektionen

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot skolorna i Vansbro kommun. Politikerna har inte tagit ansvar för att kunskapskraven uppfylls, istället har beslut om skolans utveckling fattats på tjänstemannanivå.

Kunskapsresultaten är låga i Vansbros skolor. Och det har de ansvariga kommunpolitikerna inte koll på, enligt Skolinspektionen. De har inte tagit ansvar för att förbättra de dåliga resultaten, istället har många av besluten fattats av tjänstemän och rektorer.

Skolinspektionen skriver att de elever som behöver särskilt stöd för att nå kunskapsmålen inte får det. För att ge elever stöd så anlitar skolan ofta elevassistenter som en standardlösning, även när skolan bedömer att det inte är den bästa lösningen.

Skolinspektionen anmärker också på att elever som önskar modersmålsundervisning inte alltid får det.

I ett pressmeddelande säger kommunalrådet Per-Anders Westhed att de ska ta till sig av beslutet och kritiken i granskningen.

Senast den 8 juli måste Vansbro kommun redovisa hur problemen ska rättas till.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".