Kvinnans ägg finns på IVF-kliniken i Falun. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
FALUN

För gammal för att skaffa barn

"Det blir som en tvångsabort"
1:29 min

Är du som kvinna 46 år och vill skaffa barn, då är du för gammal enligt Socialstyrelsen. När Julia ville använda sitt embryo, som hon lämnat på IVF-kliniken i Falun, fick hon nej.

För drygt fem år sedan lämnade Julia och hennes partner ett ägg med spermier på IVF-kliniken i Falun. Embryot blev lyckat, det frystes ner och sparades till senare. Men när de i höstas ville använda det för att skaffa barn blev det alltså nej från Socialstyrelsen. Som 46-åring var hon för gammal.

– Det känns som en otrolig kränkning. Vi känner oss unga, vi är väldigt friska och vi har otroligt bra värden, både min man och jag. Och så ska man bli bedömd efter en siffra, säger Julia.

– Ju äldre man är desto större risk är det att genomgå en graviditet. Och det är väl det man tagit fasta på i det här fallet, säger Staffan Nilsson som är verksamhetschef på IVF-kliniken.

Men Julia och hennes partner har nu överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. De anser nämligen att de har blivit diskriminerade.

– Jag kan hålla med om att det finns en åldersdiskriminering i det här, men det finns också ganska generösa regler som Socialstyrelsen har. Det är bara det att hon har lyckats falla utanför dem också, säger Staffan Nilsson.

– Det blir som en tvångsabort. Myndigheten går alltså in och förstör ett ägg, ett embryo, för ett par idag. Det är ju märkligt, säger Julia.

Fotnot: Julia heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".