Foto: Sveriges Radio
Miljonprogrammet

Höjda hyror tvingar bort hyresgäster i Borlänge

De så kallade miljonprogrammen, som byggdes på 1960- och 70-talen, står inför omfattande renoveringar på flera håll. Dessa renoveringar finansieras ofta av höjda hyror. Renoveringarna av 276 lägenheter i Bullermyren i Borlänge innebär en hyreshöjning med 25 procent. Näst på tur är Tjärna Ängar.

I bostadsområdet Tjärna Ängar i Borlänge oroas Abdulahi Suudi för vad som ska hända med deras hyror när husen snart ska renoveras.

– De som bor här i Tjärna Ängar har inte höga inkomster. Det blir svårt om man höjer hyrorna och alla kommer inte att ha råd, säger Abdulahi Suudi.

Sveriges Radio har besökt 107 bostadsområden i landet med drygt 59 000 lägenheter som tillhör miljonprogrammet, alltså de flerfamiljshus som byggdes 1965-1975.

Renoveringsbehovet är enormt. Enligt Boverket kan det kosta 300 miljarder kronor de kommande tio åren och ofta är det hyresgästerna som får betala.

I de bostadsområden vi har besökt svarar över 90 procent av hyresvärdarna att renoveringarna ska finansieras med högre hyror.

I Borlänge har det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen påbörjat den sista etappen i en stor upprustning av 276 lägenheter i Bullermyren. Hyrorna höjs med 25 procent. Därefter är det dags för upprustning av de 1 200 lägenheterna i Tjärna Ängar.

Vi frågar Olle Rigborn, socialdemokratisk ordförande för Tunabyggen, var de som inte har råd att bo kvar ska bo:

– Det är ett bekymmer och det har jag inte någon lösning på i dag. Det är därför jag vädjar till staten - ni måste hjälpa oss att klara detta.

I Tjärna Ängar är det få som har råd med kraftigt höjda hyror. Om renoveringen där blir lika dyr som i Bullermyren får många flytta, tror Lennart Sandin som bott där i över 20 år.

– Då får jag köpa mig ett tält och tälta ute i skogen. Var ska jag göra av alla mina saker? Om jag inte kan betala hyran så kastar de kanske ut mig, säger han.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".