1 av 2
Miljonprogrammet blir miljardprogrammet med de närmaste årens renoveringar. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Stefan Attefall (kd), bostadsminister. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Miljonprogrammet

Tunabyggen ber regeringen om hjälp

"Ambition att alla ska få bo kvar"
1:25 min

För kommunala bostadsbolag med lägenheter i miljonprogrammet kommer prislappen på de närmaste årens renoveringar landa på flera hundra miljarder. För att klara detta efterlyser hyresvärdarna nu stöd från regeringen för att inte hyresgästerna ska behöva betala med höjda hyror. Tunabyggen i Borlänge är ett av de kommunala bostadsbolag som nu vill att regeringen hjälper till.

Olle Rigborn är socialdemokratisk ordförande för Borlänges kommunala bostadsbolag Tunabyggen. Han vet inte vart de hyresgäster som inte har råd att bo kvar efter en renovering ska ta vägen.

– Det är ett bekymmer. Och det har jag inte någon lösning på i dag. Vår ambition är att alla som bor där i dag ska ha råd att bo kvar. Det är därför jag vädjar till staten - ni måste hjälpa oss att klara detta, säger Olle Rigborn.

Han efterlyser bidrag eller förmånliga lån för att rusta upp miljonprogrammet. Tunabyggen i Borlänge står inför en stor renovering av 1 200 lägenheter där många inte har råd med några större hyreshöjningar.

För att slippa ställa hyresgäster på gatan ber alltså bostadsbolagen regeringen om hjälp. Men kristdemokratiske bostadsministern Stefan Attefall tycker att ett ekonomiskt stöd vore orättvist mot de bostadsbolag som redan har renoverat.

– Vi försöker rikta en del insatser mot områden som är särskilt utsatta. Kanske att utveckla skola och arbetsmarknad och liknande saker. Vi har också förstärkt bostadsbidragen och tittar på om vi behöver göra ytterligare på de områdena. Men i grund och botten måste man konstatera att det är fastighetsägarnas ansvar att rusta upp sina fastigheter, säger Stefan Attefall.

Socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor, Veronica Palm, tror inte heller på något direkt ekonomiskt stöd till fastighetsägarna. Däremot förmånliga kreditgarantier.

– Då kan man smeta ut kostnaderna och få bättre lån med bättre villkor. Det skulle göra att hyreshöjningarna inte blir lika kraftiga och att många hyresgäster kan bo kvar, säger Veronica Palm.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".