Foto: Jessica Gow/Scanpix
Julias embryo

Kan vara olagligt med åldersgräns för barnafödande

"En gräns på 46 år är inte lagstadgad"
1:09 min

Att en kvinna inte får använda sitt befruktade ägg enbart på grund av hennes ålder, det kan vara olagligt enligt diskrimineringslagen. Det säger juristen Diana Lindgren Sälöen som driver fallet med Julia och hennes man i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Frågan handlar dels om vem som har rätt till din kropp. Ägget är befruktat av hennes mans spermier och det är deras embryo. Och regeln om att det ska finnas en gräns på 46 år är inte lagstadgad på något sätt, säger Diana Lindgren Sälöen.

Dalanytt berättade tidigare idag om Julia och hennes man som inte får använda sitt nedfrysta embryo för Socialstyrelsen. Anledningen är att Julia har fyllt 46 år, och det anses som för gammalt för att bli mamma.

Men Diana Lindgren Sälöen tycker att det är fel.

– Att sätta en ålder på 46 år strikt, det är där problemet ligger. Det bästa vore en kombination av en individuell prövning och en lagstadgad regel om att åldersdiskriminering är förbjudet, säger hon.

Sen årsskiftet har Sverige en ny lag som säger att det är förbjudet med åldersdiskriminering inom sjukvården. Och Diana Lindgren Sälöen tycker att det är just vad som skett i det här fallet.

Men just att föda barn har väl ändå med ålder att göra?

– Det finns ju många som föder barn väldigt sent, och som också kan föda barn sent på naturlig väg, säger Diana Lindgren Sälöen.

Kerstin Edquist

kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".