1 av 4
Harrieth Söderkvist Foto: Lotta Rydén
2 av 4
Ann Lindén och Angelica Birath Foto: Lotta Rydén
3 av 4
Jan Linderoth Foto: Lotta Rydén
4 av 4
First Halvarsson Foto: Lotta Rydén
falun

Dalfolk tycker till om höjd pensionsålder

"Går inte i slitiga jobb"
2:15 min

Vi blir äldre och måste arbeta längre. Den slutsatsen kom fram i ålderspensionsutredningen som presenterades på tisdagen. Hör vad Dalfolket tycker om en höjd pensionsålder.

 Ålderspensionsutredningen vill slopa 65-års gränsen för pension, och istället införa en riktålder som ska anpassas och höjas efter medellivslängden. Enligt prognoser skulle den landa på 66 år 2019 och hamna på 67 år 2022.

Enligt utredaren, Ingemar Eriksson kommer pensionsåldern vara flexibel. Riktåldern ska vara ett sätt för folk att veta hur länge man måste arbeta för att få en "godtagbar pensionsnivå". Även a-kassan, sjukersättningen och andra socialförsäkringar kommer att anpassas till följd av ändringar av pensionsåldern.

För att få folk att arbeta längre föreslås en rad åtgärder, bland annat öka möjligheten för människor mellan 45-57 att få studiestöd till vidare eller omutbildning. Utredningen vill också att lagen om anstälningsskydd, LAS, ska gälla fram till 69 år.

Ann Lindén från Falun tror att om hurvida man orkar arbeta längre, beror på yrket.
– I vården och slitiga jobb, där tror jag inte att det går. Sitter man på ett kontor kanske man kan jobba längre, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".