Fotboll. Foto Henrik Montgomery, scanpix.
FALUN

Ny fotbollsklubb tar barnens idrott på allvar

1:00 min

En ny fotbollsklubb, som vänder sig till barn och ungdomar håller på att etableras i Falun. Falu BK, som klubben heter, satsar på att de utbildade tränarna ska träna de allra yngsta barnen, istället för att träna seniorerna.

– Vi vill att de bäst utbildade tränarna och ungdomsledarna ska finnas på de allra yngsta barnen. Som det ser ut just nu så är de på seniorverksamhet. Det prioriteras åt andra hållet. Vi tror på idén att vända på detta och då kunna jobba mer långsiktigt. Vi tror att barn och ungdomar håller på med idrott längre då, säger Patrik Dahlberg, initiativtagare till Falu BK.

Jag tänker på ord som elitsatsning, ska man hålla på med det eller ska barnen bara få ha lite roligt när de är så små?

– Alltså det är precis tvärtom. Vi tar barn- och ungdomsidrott på fullaste allvar. Då är det viktigt att det sköts med en bra och erfaren ledare. Vi utesluter inga barn för att de inte är tillräckligt bra fotbollsspelare. En erfaren och duktig ungdomsledare ser till att träna barn för att barn är barn och inte miniatyrer av vuxna.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista