Janerik Henriksson/Scanpix.
SKOLAN

Lusten att lära minskar med åren

Lärarnas svåraste utmaning
1:09 min

Eleverna i Rättvik, Älvdalen och Leksand är de elever i Dalarnas län som visar bäst sammanlagt kunskapsresultat i en rapport från Sveriges kommuner och landsting. Men elevernas lust att lära minskar ju äldre de blir.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har bland annat mätt hur många elever som når målen i alla ämnen och hur högt det genomsnittliga meritvärdet är.

I Dalarna ligger alltså Rättvik, Älvdalen och Leksand i topp. De placerar sig på plats 35, 49 och 52 av landets 290 kommuner.

Undersökningen visar också att elevernas nyfikenhet och lust att lära sig mer minskar ju längre tid eleverna går i grundskolan. Av femteklassarna var det ungefär 75 procent som svarade att skolarbetet gör dem så nyfikna att de vill lära sig mer. Av åttondeklassarna var det bara 45 procent som höll med om det påståendet.

Att motivera elever är både lärarens svåraste och viktigaste utmaning, det säger Håkan Sörman, vd på SKL.

– Vad det handlar om är hur man återkopplar till eleverna, hur man befinner sig på deras planhalva, hur man ser alla elever och att man jobbar tillsammans med dem, säger Håkan Sörman.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".