Barnet på bilden är inte barnet som nu utvisas. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix.
DALARNA

Utvisad apatisk flicka tillbaka i Sverige

1:03 min

Den 14-åriga apatiska flicka som i går utvisades till Kosovo kom sent i går kväll tillbaka till Sverige. Kosovo vägrade ta emot familjen med den sjuka flickan och det specialchartrade flygplanet fick vända tillbaka. Migrationsverket har tidigare sagt att barn som har allvarliga uppgivenhetssymdrom inte ska utvisas.

– Vad jag har hört idag så har familjen tagits i förvar i Märsta. Pappan sitter i ett rum och övriga familjen i ett annat rum, säger Kerstin Rosendahl, som engagerat sig i familjens öde.

Hon vet inte varför Kosovo vägrade att ta emot familjen.

-- Men det är inte så svårt att förstå att de inte vill ha tillbaka folk som de inte kan ta hand om.

Hon säger att under kriget utövades både fysisk och psykisk tortyr mot romer. Och folkgruppen är fortfarande förföljda.

– Den här flickan är 14 år och inte gått en enda dag i skola i Kosovo. Inget av barnen har kunnat vara där för att det har varit så farligt, säger Kerstin Rosendahl.

Det är osäkert vad som ska hända med familjen nu.

– Jag ser bara hur den ena efter den andra kommer brytas ner. Det var efter ett övergrepp av polisen för en månad sedan som flickan blev sjuk. Jag har ingen aning om vad som kommer hända.

Familjens läkare, Elisabet Hultcrantz, har varit i kontakt med anhöriga till familjen som vittnar om hur sjuk flickan är.

– Hon mår så dåligt som man gör. Hon är i djupaste medvetslöshet, reagerar inte på smärta eller så. Men det är något som jag inte helt och hållet kan uttala mig om, eftersom jag inte träffat henne.

Flickans pappa hade nyligen fått jobb i Sverige och familjen trodde att de skulle få stanna. Så när polisen kom och hämtade dem i går morse blev det en chock.

– När sondvällingen tar slut finns det ingen möjlighet att få tag på det i Kosovo. Och det finns inte heller någon möjlighet att fortsätta med sondbehandlingen, för man har inte tillgång till eller kunskap om den typen av behandling där.

Så sent som i mars i år sa Migrationsverkets verksamhetschef Anette Bäcklund till P1 Morgon att Sverige inte ska utvisa apatiska barn.

– Vi gör våra utredningar, och utifrån det underlag som finns i våra utredningar, där vi kan bedöma att det finns ett fullt utvecklat apatiskt tillstånd, där får de familjerna uppehållstillstånd, sa Anette Bäcklund.

– I det här fallet så har ju inte Migrationsverket haft tillgång till de senaste uppgifterna, så här är det ju polisen som har ingripit för snabbt, säger Elisabet Hultcrantz.

– Hade man haft någon rim och reson i det här och gett människor en möjlighet att få in rätt papper, då hade det här inte behövt ske, säger Elisabet Hultcrantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista