Flickan på bilden är inte flickan som utvisades. Foto: Anna Simonsson/SvD/Scanpix
Utvisad apatisk flicka

Mat i sond - inget hinder för utvisning

1:24 min

Att den 14-åriga flicka som igår utvisades till Kosovo matades med sond var inget hinder för polisen att verkställa utvisningen henne. Det säger Willy Aflarenko, chef för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg.

– Så länge vi inte får någon inhibition från Migrationsverket eller Migrationsdomstolen så genomför vi verkställigheten, säger Willy Aflarenko.

Men om ni då ser att flickan är sjuk och apatisk, kontaktar ni inte Migrationsverket då?

– Nej, eftersom det inte fanns något verkställighetshinder.

När polisen hämtade flickan och hennes familj fick de bara med sig sondvälling för två dagar. Resten blev kvar hemma i Dalarna.

Tänkte ni att hon skulle klara sig utan mat då?

– Nej, men det finns väl ett land som hon ska till. Vi tog ju med oss så att hon kunde klara sig ett par dagar, säger Willy Aflarenko.

Vet ni att det finns den här typen av mat i Kosovo?

– Nej, sådant tar inte jag reda på om det finns sådan här mat i Kosovo. Jag kan tänka mig att de inte har någon dålig sjukvård heller, om det skulle vara så.

Vet du det?

– Nej, det vet jag inte. Det är inte min uppgift att ta reda på det heller i och för sig.

Nu ville ju inte Kosovo ta emot familjen. Hur kommer det sig?

– Det var för att de inte visste att hon var sjuk. Då beslutade jag att ta hem hela familjen till Sverige, säger Willy Aflarenko.

Kerstin Edquist

kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista