Många falupolitiker kan inte sköta sig i talarstolen, hävdar centerpartist. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Falun

Beslut idag: Skolnämnden läggs ned

1:20 min

Efter en lång debatt i Faluns kommunfullmäktige fattades vid 17-tiden på torsdagen beslut om att lägga ned skolnämnden. Förslaget har lagts fram av kommunledningen sedan nämnden redovisat stora underskott.

Nämndens ordförande, vänsterpartisten Daniel Riazat, anser att det ekonomiska argumentet är ett svepskäl. Istället hävdar han att kommunledningen vill bli av med en besvärlig kritiker av den politik som förs i Falun.

– Från Vänsterpartiets sida försökte vi framföra bakgrundsbilden och varför man egentligen tar bort skolnämnden. Vilket inte alls har att göra med ekonomin, som de har framfört, utan har att göra med att tysta ner Vänsterpartiet.

52 stycken röstade för en nedläggning, 7 var emot och 2 politiker avstod från att rösta. Från och med den 23 april tar kommunstyrelsen över ansvaret.

– Först och främst måste vi sätta oss ner i kommunstyrelsen med skolförvaltningen och titta på vad det finns för förslag på åtgärder och snabbt komma till beslut, säger Susanne Norberg (s), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Men skolförvaltningen jobbar på som vanligt. Beslut kan komma att fattas snabbare och den kan påverka förvaltningen i förlägningen, men att den politiska ledningen förändras påverkar inte förvaltningens arbete, säger hon.

I sitt försvarstal gick Riazat till starkt angrepp mot främst kommunalrådet, socialdemokraten Johnny Gahnshag, som inte var på plats vid sammanträdet.

– Skäms, var Riazats slutord till sina politikerkollegor.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och de flesta i den borgerliga gruppen vill att skolfrågorna tas över av kommunstyrelsen, som i så fall kan inrätta ett utskott för de frågorna.

Katarina Gustafsson (KD) vill dock ha kvar skolnämnden.

– Skolan engagerar alla och måste ha en egen nämnd, förklarade hon.

Svante Parsjö Tegner (FP) är missnöjd med hela den politiska processen omkring förslaget att lägga ned skolnämnden. Han misstänkte att ett fåtal ledande politiker skulle få allt inflytande över skolfrågorna.

– Även de små partierna måste få vara med och diskutera skolfrågor, sa han i debatten.

Vice ordföranden i skolnämnden, Maria Gehlin (Falupartiet), stödde förslaget att lägga ned nämnden.

– Skolnämndens ekonomi har gått käpprätt åt skogen. Vem är det som ska skämmas, frågade hon.

Socialdemokraten Lars-Göran Johansson gick emot partilinjen och yrkade avslag på förslaget.

- På lång sikt är det skadligt för skolans framtid att lägga över på kommunstyrelseledamöterna som redan går på knäna på grund av för många arbetsuppgifter, argumenterade Johansson.

Mikael Rosén (M), som sitter i kommunstyrelsen, förklarade att han inte såg fram mot att få skolfrågorna i sitt knä:

– Men som läget är, är det nödvändigt.

Han riktade också kritik mot Daniel Riazat (V):

– När man inte har förtroende från den grupp som valt en så bör man inte sitta kvar. Vi känner ansvar mot kommunens medborgare och därför måste vi lägga ned skolnämnden och flytta frågorna till kommunstyrelsen.

Dalanytt
dalanytt@sveriegsradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista