Foto:Maja Suslis/Scanpix
Migrationsverket om utvisningen

"Ansvaret ligger hos polisen"

"Kan inte agera om vi inte känner till problemet"
1:14 min

Det var polisens ansvar att stoppa utvisningen av den apatiska flicka, som i onsdags utvisades från Dalarna till Kosovo. Det anser Migrationsverket, som hävdar att de inte fått information om hur sjuk flickan var.

– Ansvaret ligger absolut hos polisen. Vi kan ju inte agera, om vi inte har någon kunskap om hur läget, säger Fredrik Bengtsson, som är presschef på Migrationsverket.

Flickan och hennes familj kom senare på onsdagen tillbaka till Sverige, då Kosovo vägrade ta emot henne.

Fredrik Bengtsson säger att Migrationsverket hade agerat annorlunda om man vetat att flickan var i ett apatiskt tillstånd och matades genom en sond.

– Det hade absolut förändrat läget.

– Vi har varit väldigt tydliga med att barn som är så sjuka och om det finns ett medicinskt underlag som styrker det, de ska inte utvisas från Sverige, säger Fredrik Bengtsson.

Polisen sa i Dalanytt igår att det var Migrationsverket som tog beslutet och att de bara utförde sitt uppdrag. Fredrik Bengtsson hävdar att polisen visst hade möjlighet att agera.

– Polisen har fått ett uppdrag av Migrationsverket att genomföra den här verkställigheten. Men ser de att flickan är svårt sjuk och det tidigare inte är känt, har de väldigt stor möjlighet att kunna agera på egen hand, betonar Fredrik Bengtsson.

– De kan säga att de inte kan genomföra utvisningen då det finns uppgifter som vi tidigare inte kände till, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".