1 av 2
Kvarteret Lisselhagen i Borlänge. Foto: Eva Rehnström.
2 av 2
Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen. Foto: Eva Rehnström.
HYRESGÄSTFÖRENINGEN:

Tunabyggen sätter för höga hyror

"Vi är inte överens"
1:12 min

Tunabyggen sätter för höga hyror. Det tycker Hyresgästföreningen som inte kan komma överens med bostadsbolaget om deras senaste nyproduktion i kvarteret Lisselhagen i Borlänge.

110 lägenheter som ska vara inflyttningsbara till hösten är Tunabyggens senaste storsatsning i en tid då bostadsbrist råder. Men när bostadsbolaget skulle förhandla med hyresgästföreningen blev det stopp.

– Vi är inte överens om hyrorna, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen.

En etta på 40 kvadrat i det nya kvarteret Lisselhagen kostar 6 000 kronor i månaden och en trea på 70 kvadrat 9 000 kronor, och det är en hyressättning som inte är satt efter verkligheten, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen i Borlänge.

– Det är arbetskraft inom handel- och industrisektorn som står för den ökade efterfrågade på bostadmarknaden och det här är inte hyresnivåer som dessa hyresgäster har råd med, säger Marcus Kjellin.

Enligt Hyresgästföreningen ligger produktionskostnaden för Lisselhagen avsevärt högre per kvadratmeter än vad någon annan byggt för.

Tycker du att Tunabyggen gör tillräckligt för att pressa priserna vid nybyggen?

– Det borde gå att göra mer, säger Marcus Kjellin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".