Foto:Eva Rehnström.
dalarna

Få döms för arbetsmiljöbrott

"Lagen blir tandlös"
1:19 min

Bara cirka två procent av antalet anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Det visar en ny kunskapsöversikt som Arbetsmiljöverket tagit fram. Lagen riskerar att urholkas om ingen döms, tycker Håkan Hansson, skyddsombud på IF Metall.  

-- Det är jätteviktig, om det är ett arbetsmiljöbrott ska det bli fällande domar. Lagstiftningen i botten blir tandlös annars. Så det är jätteviktigt att det blir riktiga utredningar och att någon ställs till svars, säger Håkan Hansson, regionalt skyddsombud på IF Metall Dalarna.

Men det är inte så många som ställs till svars i Dalarna. Sedan 2009 har Arbetsmiljöverket anmält omkring 40 fall men bara 11 fälldes för arbetsmiljöbrott.

– När man väl anmäler brott måste det också vara en markering att det blir snabba utredningar och fällande domar i de fallen. Arbetslagstiftningen är en av de starkaste lagstiftningar vi har men vi använder den inte.

Att utreda brott mot arbetsmiljön tar ofta lång tid, vilket kan ha att göra med att få fälls. Redan 2008 gick Arbetsmiljöverket ut och kritiserade dalapolisen för att utredningarna gick för långsamt. Men i dagsläget finns det bara en polis som utreder alla arbetsmiljöbrott i hela Dalarna.

– Det visar på vad man prioriterar idag, Man säger en massa saker men prioriteringen ligger inte på de brotten.

Håkan Hansson på IF Metall tycker att en del av problemet även ligger hos Arbetsmiljöverket.

– Jag har själv varit med om att det tagit över ett år innan Arbetsmiljöverket kommit ut. På grund av resursbrist.

De som drabbades av arbetsmiljöbrott jobbar främst på byggen, inom transport, magasinering samt i tillverkningsindustrin. I de flesta fall som polisanmälts hade en anställd skadats av ett föremål som träffat eller klämt honom eller henne, enligt Arbetsmiljöverkets kunskapsöversikt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Straff i siffror

  • 2,8 procent av polisanmälningarna leder till åtal (172 av 6 152).
  • 74 procent av åtalen leder till fällande dom.
  • 2 procent av polisanmälningarna leder till fällande dom (127).
  • 4 procent av polisanmälningarna leder till företagsböter (244).
  • Totalt lagförs 6 procent (371).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".