Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Nätmobbning

Friends pratar med lärare om mobbning i Borlänge

1:05 min

Organisationen Friends, som arbetar mot mobbning, besöker i dag Helixgymnasiet i Borlänge och informerar lärare om nätmobbning. – Det är mycket vanligare än många kanske tror, säger Olle Cox, som är nätexpert på Friends.

– Om man tittar på mobbningen, det vill säga upprepade kränkningar, så ligger det på nånstans mellan 7 och 15 procent. Om vi pratar kränkningar en enstaka gång så visar vår senaste undersökning att omkring 4 av 10 har varit utsatta för det, säger Olle Cox.

Det är ju förfärliga siffror, hur tänker du kring det?

– Jag tänker i grunden att alla barn har rätt till trygghet och alla barn har rätt till att må bra. Forskning tyder på att det är lättare att kränka över nätet än det är i skolan och det betyder att vi som vuxenvärd behöver ta extra krafttag mot det här.

I dag åker du till Borlänge för att prata med lärare. Varför pratar du inte med eleverna?

– Vi pratar med eleverna också men inte just nu. Det har nog att göra med att vi som organisation allt mer ju längre tiden går jobbar med vuxna och hur vuxna kan jobba med barn och elever. Det är fokus just nu, sen har vi ju också möjlighet att träffa eleverna.

Dalanytt

dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista