Emelie Lindström och Oliver Wirhed på Haraldsbogymnasiet i Falun. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio
Högskolevalet

Chanserna till jobb viktigast

1:27 min

I dag är det sista chansen att söka till höstens kurser och program på landets universitet och högskolor. Allt fler blivande studenter väljer utbildning utifrån hur goda möjligheterna att få jobb är framför vad de själva är intresserade av. Det visar en ny undersökning som webbportalen Studentum har gjort.

– Jag har sökt till KTH och en civilingenjörsutbildning, säger Emelie Lindström som går sista året på naturvetenskapliga programmet vid Haraldsbogymnasiet i Falun.

Vad styrde hennes val?

– Det är ändå ganska nära hem och jag gillar Stockholm, säger hon.

Undersökningen som webbportalen Studentum har gjort bland sina användare på internet visar att även om det fortfarande är många som väljer utbildning efter intresse, så har det de senaste åren skett en förändring. I år är det 40 % av de tillfrågade som väljer utifrån hur stor chansen är att få jobb mot 26 % 2009.

– Det är stort behov av civilingenjörer men det är samtidigt något som jag tycker är väldigt intressant, så det fick mig att välja KTH, säger Emelie Lindström.

Hennes klasskompis Oliver Wirhed ska ta ett friår men även för honom är studievalet sjävklart.

– Civilingenjör har det alltid varit och det är det fortfarande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista