Stefan Dangardt, kommunikationschef på polisen i Dalarna. Foto: Lotta Rydén
dalarna

Arbetsmiljöbrott prioriteras lågt

"vi prioriterar rätt"
1:08 min

Arbetsmiljöbrott är lågt prioriterat och för få döms menar Arbetsmiljöverket som nu riktar kritik mot polisens sätt att utreda

– Vi tycker att en årsarbetskraft är en rimlig prioritering när det gäller våra resurser, säger Stefan Dangardt, kommunikationschef på dalapolisen.

Polisen i Dalarna får in omkring 240 anmälningar om arbetsmiljöbrott varje år. Sådana utredningar är ofta komplicerade och tar lång tid, ändå finns det bara en person i Dalarna som utreder dessa brott - och få döms.

– Bevisläget är ofta svårt. Att leda bevis och peka på en personligt ansvarig. Därför har åklagaren också möjlighet att utfärda företagsbot för de här brotten, säger Dangardt.

Företagsbot innebär ett företag kan dömas till böter i de fallen man inte hittar eller det inte finns någon gärningsperson. Men enligt Arbetsmiljöverkets siffror var det bara 6 procent av polisanmälningarna gällande arbetsmiljöbrott som resulterade i företagsbot eller fällande dom mellan 2006-2010.

Att så få döms tror inte Stefan Dangardt beror på att polisen gör ett dåligt jobb, utan att det är svårt att bevisa att någon är skyldig till arbetsmiljöbrott.

– Det är praxis som ställs i domstolar om vad som behöver komma fram i ett ärende. Sen kan man alltid från lagstiftarens sida justera lagstiftningen om man bedömer från den sidan att det här inte är tillräckligt bra. Vi gör bedömningen att vi har en väl avvägd resurs för de här ärendena, säger Stefan Dangardt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Straff i siffror

  • 2,8 procent av polisanmälningarna leder till åtal (172 av 6 152).
  • 74 procent av åtalen leder till fällande dom.
  • 2 procent av polisanmälningarna leder till fällande dom (127).
  • 4 procent av polisanmälningarna leder till företagsböter (244).
  • Totalt lagförs 6 procent (371).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".