1 av 3
Marita Svensson och Anna Stenberg föreläste om Genusmedvetet ledarskap i Borlänge. Foto: Lotta Rydén
2 av 3
Företag som har helt mansdominerade ledningar riskerar att inte attrahera ung, kompetent personal, menade Anna Stenberg. Foto: Lotta Rydén
3 av 3
Få kvinnor är nöjda med sin chef. Från Anna Stenbergs föreläsning. Foto: Lotta Rydén
borlänge

Kvinnliga chefer ger höjda resultat

"Kvinnor vill ha chefsroller"
1:13 min

En jämställd företagsledning leder till lönsamare företag, det menar chefrekryteraren Anna Stenberg som på tisdagen föreläste för arbetsgivare i Borlänge.

– Kvinnor vill absolut sig an chefsroller. Det är också en myt vi måste slå hål på, säger Anna Stenberg.

Anna Stenberg tröttnade på att kvinnor inte fick ledande positioner i företag och startade då sitt eget rekryteringsföretag, som är specialiserade på att rekrytera kvinnliga chefer. Det handlar inte bara om att släppa in kvinnor på arbetsplatser, utan om vilka positioner de får. Fortfarande finns det fler vd:ar i börsnoterade bolag som heter Johan än som är kvinnor. Företagen tjänar på att anställa brett, menar Anna Stenberg.

– Det finns spännande bevis för det, forskningsmässigt att fler kvinnor i ledningarna ger bättre lönsamhet och mer effektivt beslutsfattande helt enkelt.

Under sin föreläsning uppmanade Stenberg företag att hoppa på tåget i tid och börja anställa kvinnor. Annars riskerar man att skrämma iväg kompetent personal.

- De bolag där kvinnorna lyser med sin frånvaro i styrelser och ledningar sänder också vissa signaler. Unga talanger idag som ska göra proaktiva val, om de ser att kvinnorna lyser med sin frånvaro då väljer man kanske andra arbetsgivare istället som har en mer modern organisationskultur där man premierar mångfald, säger Anna Stenberg.

Lotta Rydén
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".