1 av 2
Foto: Annika af Klercker/Scanpix,
2 av 2
Dan Vikberg jobbar nu som fältassistent i Borlänge. Foto: Kerstin Edquist
DALARNA

Miljoner kan sparas på tidiga ungdomsinsatser

1:22 min

Dalarnas kommuner skulle spara miljontals kronor på att tidigt hjälpa barn och ungdomar som är stökiga eller har svårt att klara skolan istället för att betala för våld och kriminalitet.

Enligt nationalekonomen Ingvar Nilssons uträkningar kostar hjälpinsatser i skolan betydligt mindre än att senare ta itu med våld och kriminalitet.

– En enda måttlig misshandel kostar långsiktigt ungefär sex miljoner kronor, säger han. Skulle man kunna undvika det, då skulle kommunerna spara miljontals kronor.

– Kommunerna i Dalarna borde tänka på skolresultaten, misslyckande i skolan leder till utanförskap.

– Fångar man ungdomarna i tid slipper man dyra institutionsplaceringar, familjehemsplaceringar och dyra insatser från socialtjänsten.

Men samtidigt så har ju nästan varenda kommun i Dalarna redan fullt av sparkrav.

– Det finns pengar, svårigheten är att frigöra dem. I Trelleborgs kommun till exempel, där säljer kommunen av sina aktier på börsen och placerar dem i en social investeringsfond, för kommunen såg att de får större nytta av pengarna i en social investeringsfond än på börsen. Man får en mycket bättre avkastning, säger Ingvar Nilsson.

Ingvar Nilsson har skrivit rapporten Trygghetens Värde på uppdrag av Länsstyrelsen Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista