Anna Stille på Dalaägg. Foto. Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio.
ÄGG

Efterlyser kravägg - vill hjälpa nya producenter

1:14 min

Efterfrågan på kravägg från Dalarna är större än tillgången. Det gör att företaget Dala-ägg får köpa in ungefär 700 kravägg från andra delar av landet, fast de egentligen vill att alla ägg ska vara från Dalarna. Nu är företaget beredda att hjälpa den som vill börja producera kravägg.

– Om det finns någon där ute som funderar på att starta får gärna ta hjälp av oss som en kunskapsbank. Vi kanske till och med kan sponsra med de första hönorna. Vi är så intresserade av att hjälpa den som vill hålla på med det här, säger Anna Stille, säljare på Dala-ägg.

I mataffären märks att det finns ett sug hos kunderna att köpa närproducerat och ekologiskt.

– Som du ser är kraväggen slut här på hyllan. Det är många som vill ha dem, det är stor efterfrågan på dem, säger Kajsa Karlsson på Ica Ornäs.

– De närproducerade och ekologiska står för ungefär 20-25 procent av den totala äggförsäljningen och det är en siffra som hela tiden blir högre, säger Johan Andersson på Konsum Forsa i Borlänge.

Dala-ägg har själva valt att inte satsa på kravägg. Eftersom det handlar om så få ägg av deras totala produktion så lönar det sig inte.

– 650 till 800 ägg i veckan, det är ingen ekonomi i det tyvärr. Det är otroligt smidigt och enkelt att köpa in, men vi skulle såklart hellre köpa in ägg från Dalarna om det fanns, säger Anna Stille.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista