Förintelselägret i Auswitch. Foto: Petr David Josek/Scanpix.
Mora

Rasismens yttersta konsekvenser

”Måste göra något mot mobbing och fördomar”
1:25 min

Runt om i Europa och Sverige växer sig främlingsfientliga partier allt starkare. Så för att påminna om vad det här kan leda till hade några elever från skolor i Mora bjudit in Livia Fränkel som överlevde Förintelsen att berätta sin historia på Moraparken igår.

Marina Sulin var en av eleverna som var med och arrangerade föreläsningen Rasism, nazism, och dess yttersta konsekvenser.

– Det har ju kommit in ett nazistparti i Grekland nu. Redan nu så går de och gör dumma saker, och jag tror att det kommer bli värre om inte folk lägger sig i och försöker stoppa det här.

Livia Fränkel skulle precis börja skolan när Hitlers nazistparti kom till makten i Tyskland på 30-talet, och även fast hon bodde i Transylvanien märkte hon hur judehatet växte.

– Man kanske hörde befolkningen skälla på judar lite mer än vanligt, det var kanske det första tecknet. Man hörde ofta "jävla jude" och så, det var ett vanligt ord som dom använde när man bara gick förbi på gatan, berättar Livia Fränkel.

Nio år senare deporterades hon och hennes familj till Auswitch förintelseläger. Hennes föräldrar gasades ihjäl, men hon och hennes syster klarades sig och idag åker de runt i Sverige för att berätta om vad som hände.

– För att man måste ju sprida kunskapen om det som har hänt för att undvika att det händer igen, säger Livia Fränkel.

Eleverna som stod bakom föreläsningen berättade om hur de möter rasism och främlingsfientlighet allt oftare i sin vardag, mest på internet eller genom skämt.

– Om vi inte gör någonting redan i förstadiet till mobbing och fördomar så kan det faktiskt gå så himla långt som det gjorde under andra världskriget, säger Johanna Gunne, en av eleverna som var med och arrangerade föreläsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".