"Jag har HIV" med stor text och "på prov" i liten text under. Så står det på Morgan Normans t-shirt. Foto: Lina Hård/Sveriges Radio
FALUN

Morgan vill väcka reaktioner med sin t-shirt

1:38 min

"Jag har HIV". Så står det på de t-shirtar som politiker, vårdpersonal och lärare ska bära under nästa vecka. Men det är bara på prov. Kampanjen Att leva med HIV står Morgan Norman och Posithiva gruppen i Dalarna bakom.

Om du ser en politiker, lärare eller präst bära en t-shirt med texten "Jag har HIV - på prov" nästa vecka så har du en bra chans till att få mer information och kunskap om hur det är att leva med HIV i Sverige idag. En rad nyckelpersoner i Dalarna kommer, under en veckas tid, att leva som om de vore HIV-positiva med allt vad det innebär.

-Man ska leva efter smittskyddslagen, man får ett kit med sockertabletter som mer handlar om strukturen att man måste ta sina tabletter varje dag och har man partner ska man se till att använda kondom, säger Morgan Norman som är initiativtagare till kampanjen med namnet Att leva med HIV.

Morgan lever själv med HIV och kampanjen står föreningen han har startat, Posithiva gruppen i Dalarna, bakom. Förhoppningen är att sprida kunskap och information om hur det är att leva med HIV genom de nyckelpersoner som valts ut. Rekryteringen har varit ömsom lätt, ömsom svår.

-Det har varit blandade reaktioner. En del har sagt "självklart, jag ställer upp", andra har tvekat och varit lite oroliga för sin affärsverksamhet eller jobbar i offentligheten där det kan bli misstolkningar, säger Morgan.

Kampanjen drar igång på måndag, den 22 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista