Tällbergssjukan var vanlig influensa

De gäster från Stockholm som insjuknade i samband med en konferens i helgen på Hotell Dalecarlia i Tällberg har inte smittats av den farliga legionellabakterien. Det handlar förmodligen istället om en vanlig influensa, dock elakartad sådan.

Det visar de provtagningarna som gjorts på de insjuknade. Fyra av fem prov tagna på personer i Dalarna och samtliga fyra prover som togs på personer i Stockholm visar på influensa.

Smittskyddsläkaren i Dalarna, Anders Lindblom, säger till Dalanytt att han tror att någon tagit med sig sjukdomen till hotellet och de andra sedan smittats. Det som överraskar är att så många råkat ut för sjukdomen.

VDn för Hotell Dalecarlia, Svend-Eric Lobben, är lättad efter beskedet att hotellets badanläggning inte orsakat sjukdomsutbrottet. Han hoppas nu att konferensgäster och andra ska återfå förtroendet för hotellet. Man har märkt en viss avbokning efter larmet om legionellabakterier på hotellet. Även andra hotell i Tällberg har råkat ut för samma sak.

Ett tiotal i personalen på hotellet har insjuknat och dessutom har andra personer som kommit i kontakt med konferensdeltagarna insjuknat.

De provresutat som presenterades under fredag på en presskonferens i Leksand är preliminära. Definitivt provsvar kommer om fyra dagar.