1 av 5
Norbäcken med KJ i bakgrunden. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
2 av 5
Den mest förorenade delen av Norbäcken. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
3 av 5
Norbäcken med skolan i bakgrunden. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
4 av 5
FM Mattsson Östnor. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
5 av 5
Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
MORA

Omfattande föroreningar i Östnor och Öna

”Gå inte ner i bäcken, det enda de säger"
4:37 min

I byarna Östnor och Öna utanför centrala Mora är marken och vattendragen fulla av farliga metaller och kemikalier. Särskilt höga värden av bly, krom, koppar och zink har uppmätts i Norbäcken, som rinner förbi en skola.

Utsläppen härrör från byns långa historia av metallindustri, och ett tiotal företag har identifierats.

I Norbäcken, där företagen under många år släppte ut orenat avloppsvatten, har Länsstyrelsen uppmätt särskilt höga värden av bly, krom, koppar och zink, värden som är långt över naturvårdsverkets riktvärden.

Bäcken rinner förbi Bjäkenbackens skola, där barn från förskolan till sexan går.

– Jag tror den är kopparförgiftad, för den är alldeles orange, säger femteklassaren Ebba Jansson.

Föroreningarna i Norbäcken härrör huvudsakligen från första halvan av 1900-talet, en tid då regler för utsläpp fortfarande saknades. Företag som FM Mattsson och Mora armatur lät sitt avloppsvatten rinna rakt ut i Norbäcken.

Idag ligger föroreningarna kvar på de flesta ställen. 2005 gjordes en så kallad MIFO1 på uppdrag av länsstyrelsen och kommunen, en kartläggning över föroreningar i Östnor och Öna. Man identifierade elva företag - elva förorenade områden.

Men en MIFO1 görs utifrån gamla provtagningar och uppskattningar. Sedan är det upp till de ansvariga, företagen, att göra en närmare undersökning med nya provtagningar, en MIFO2.

Mora of Sweden och Ostnor har låtit göra just det. Undersökningarna visar att föroreningarna på företagets tomter är stora. Alla tomterna bedöms tillhöra riskklass två, vilket betyder stor risk.

En av Mora of Swedens fabriker, före detta KJ Eriksson, ligger precis bredvid Bjäkenbackens skola, där barn i förskoleåldern till sexan går. Och här rinner Norbäcken förbi.

2004 tog Länsstyrelsen prover i bäcken, som visade mycket höga halter av bland annat krom, koppar, nickel och zink. På ett ställe, i botten av bäcken, var halten av krom 160 gånger högre än naturvårdsverkets riktvärden.

– Först och främst vill vi försöka få fastigheterna som ligger i anslutning till Norbäcken sanerade, och sen kommer vi också ta ett helhetsgrepp om bäcken, säger Anna Ollars på miljökontoret i Mora.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".