Norbäcken med skolan i bakgrunden. Vattnet är rödfärgat av järnoxid, som inte kommer från industrierna. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.
MORA

Borde undersöka hälsorisker i Östnor

1:36 min

Trots att halterna av farliga föroreningar som uppmätts i Östnor många gånger ligger långt över Naturvårdsverkets riktvärden bedömer experter som Dalanytt har pratat med att det inte är någon hälsofara för människor som bor och vistas i området. Men för att vara helt säker borde det göras en hälsoriskundersökning.

Det är fullt med farliga tungmetaller och kemikalier i marken och i vattendrag i byn Östnor utanför centrala Mora, som Dalanytt tidigare berättat. Martin Tondel jobbar på arbets- och miljömedicin vid akademiska sjukhuset i Uppsala och han tycker att det borde göras en hälsoriskundersökning.

– Bara misstanken att det kan finnas skadliga halter gör att man borde titta vidare på det här tycker jag, säger han.

Flera av metallerna och kemikalierna som hittats i Östnor är cancerframkallande. Andra kan ge nervskador eller allergiska reaktioner. De som klassas som farligast är bland annat sexvärt krom, bly och arsenik. Men det är först när människor kommer i kontakt med föroreningarna som det kan uppstå en hälsorisk.

– Så länge det ligger i marken så är det ju ingen människa som utsetts för det utan vi måste ju få in det i kroppen för att det ska uppstå en hälsoeffekt, säger Martin Tondel.

Sätt som männsikor kan exponeras för föroreningar på är till exempel om barn stoppar förorenad jord i munnen, om man äter grönsaker som är odlade på förorenad mark eller om man andas in damm med föroreningar i. Och det är just omfattningen av det här som man kan kartlägga genom en hälsoriskundersökning.

– På de allra flesta områden med förorenad mark blir inte halterna till människor så stora att det uppstår hälsorisker. Men återigen, jag tycker att man bör titta vidare och göra en bedömning. Och att man då även involverar kringboende så att de kan få svar på sina frågor, säger Martin Tondel.

Anna Ollars som jobbar som miljöinspektör på miljökontoret i Mora kan inte svara på varför dom inte gjort nån hälsoriskundersökning, men kanske kommer de göra en framöver.

– Ja vi kanske får utreda den saken, det kan ju vara bra inte minst för att minska oron.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista