MORA

Sanering av kemikalier dröjer i förorenade Östnor och Öna

1:32 min

Många år av metallindustri har satt sina spår i mark och vattendrag i byarna Östnor och Öna utanför Mora. Bara tre av nio företag har genomfört eller påbörjat sanering av sina områden, trots att föroreningarna varit kända sedan 2005.

Ett av företagen som påbörjat sin sanering är Mora of Sweden.

– Vi har fyra områden som ska saneras, varav vi sanerade första området sommaren 2011, säger Fredrik Skarp, VD på Mora of Sweden.

Vi befinner oss vid den fabrik som tidigare hette KJ Eriksson. Marken här användes under många år som deponi. Här dumpades avfall och restprodukter från metallproduktionen ända in på 90-talet. Provtagningar visade att marken innehöll höga halter av krom, koppar och bly. Nu har den förorenade jorden schaktats och transporterats bort till en deponi för farligt avfall i Sandviken. Sedan har alltihop täckts av asfalt.

Men redan 2005 gjorde Länsstyrelsen en kartläggning av förorenade områden i Östnor och Öna. Det har alltså gått åtta år, och fortfarande har Mora of Sweden bara sanerat ett av fyra områden.

Men Mora of Sweden är inte det enda företaget i Mora som har en giftig historia. Totalt finns elva förorenade Östnor och Öna. Och Mora of Sweden hör, tillsammans med Finnveden och Ostnor AB, till de företag som i alla fall påbörjat arbetet med att utreda och sanera marken. Bland de återstående företagen har två lagts ned, och fyra har ännu inte vidtagit några åtgärder.

Om det inte längre finns ett företag som kan ställas till svars för föroreningarna, är det kommunen eller länsstyrelsens uppgift att gå vidare med utredning och sanering. För det kan de söka bidrag från Naturvårdsverket. Men budgeten är begränsad, och i nuläget ger Naturvårdsverket bara bidrag till riskklass 1:or. Riskklass 2 kan visserligen låta akut, men det finns många riskklass 2:or runt om i Sverige.

– Vi har 40 stycken riskklass 2:or i Mora, berättar Anna Ollars på miljökontoret. Vi har lagt upp en plan för hur vi ska beta av dem.

Under året kommer därför kommunen att ställa krav på ett av företagen i Östnor, Bröderna Eriksson, att göra en utredning. Det kan dock dröja innan alla områden i Östnor och Öna är sanerade.

– Om man tittar på de nationella miljömålen så ska alla miljöproblem som kommer från förorenad mark att vara åtgärdade 2050. Men vi kommer ställa krav på att det är klart före det, säger Anna Ollars.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Mer om föroreningarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista