LUDVIKA

Arbetslösa anställs - vinstaffär för kommunen

1:18 min

Att anställa arbetslösa som går på försörjningsstöd inom kommunen kan vara en vinstaffär. Det tror Ludvika kommun som innan året är slut ska anställa minst 50 arbetslösa inom kommunens verksamhet.

– Det är jätteroligt, vi ser så stora möjligheter med att göra det här både för den enskilde men också för kommunen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Maria Strömkvist.

Idén med att låta kommunen anställa arbetslösa med försörjningsstöd kallas Sigtunamodellen och det var på ett seminarium i just Stockholm som det socialdemokratiska kommunalrådet Maria Strömkvist blev intresserad.

– När jag kom hem tänkte jag att det där borde vi prova för det är så mycket vinna-vinna effekter av det, säger Maria Strömkvist.

Mellan femtio och sextio personer kommer innan året är slut att anställas någonstans inom Ludvika kommun. Och det under ett års tid med avtalsenlig lön.

– En del kommer att vara i skolan och en del i äldreomsorgen utifrån vad man har för utbildning och intressen, säger Maria Strömkvist.

Eva Rehnström

Eva Rehnström

eva.rehnstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista