Sara Stenlind, huvudskyddsombud på polisen i Dalarna. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
medarbetarundersökning

Dalapoliser vantrivs

"Sökt sig till andra polismyndigheter”
1:21 min

De anställda vid polismyndigheten i Dalarna trivs dåligt på jobbet. Förra året slutade nästan 50 personer. I en medarbetarundersökning hamnar resultatet i Dalarna bland de sämsta i hela landet.

– Vi vet att det finns en hel del personal som har lämnat Dalarna. Inte bara pensionsavgångar, utan faktiskt valt att söka sig till andra polismyndigheter eller till andra jobb. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare i dag så måste man ta itu med det här, säger Sara Stenlind, huvudskyddsombud på polisen i Dalarna.

För fem år sedan slutade 18 personer vid dalapolisen. Förra året slutade hela 49 anställda. Många av dem var i 25-30-årsåldern.

Missnöjet märks också i den medarbetarundersökning som polisen gjort i hela landet. Där hamnar Dalarna i botten, bara två myndigheter har sämre resultat.

– Självklart ska vi ta det på största allvar. Vi har satt igång en del projekt för att komma till rätta med det. Visst, det är allvarligt, säger polisens personalchef Marie Åkerlund.

I medarbetarundersökningen får polismyndigheten i Dalarna knappt godkänt, eller underkänt på flera områden. Lägst resultat blir det i frågor om lön och ersättning, information och kommunikation och utvecklings- och karriärmöjligheter.

– Vi har fler delresultat som är skrämmande låga. Resterande delen är medelnivå. Vi har inga höga resultat, säger huvudskyddsombudet Sara Stenlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".