Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
EKONOMI

Statsministern besökte Moraföretag

"Företaget visar att det är möjligt..."
3:27 min
1 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt visas runt i fabriken i Östnor av produktionsdirektören Morgan Nilsson. Foto Anna Gustafsson
2 av 4
Marie Forslund visar statsministern ett steg i tillverkningsprocessen. Foto Anna Gustafsson
3 av 4
Marie Forslund visar statsministern ett steg i tillverkningsprocessen. Foto Anna Gustafsson
4 av 4
Som minne av besöket i Mora fick statsministern en dalahäst av Claes Seldeby, vd för Ostnor AB. Foto Anna Gustafsson

Under måndagen besökte statsminster Fredrik Reinfeldt Mora och Ostnor AB. Han var bland annat imponerad över att företaget nu är på väg att ta hem utlagd produktion från Kina.

– Det fantastiska här är att det är ett företag som har levt och utvecklats med sin tid och som har automatiserat och blivit mer effektiva så till den milda grad att man nu till och med diskuterar att ta hem produktion som man lämnat ut till Kina tidigare. Det säger någonting både om viljan att markera sin svenska identitet och att är man tillräckligt konkurrenskraftig så är det möjligt idag.

Besöket på Ostnor AB är en del av runt 200 besök som statsministern gör på företag runt om i landet. Idag träffade Fredrik Reinfeldt ledningen för Ostnor AB för att prata om produktionen och hur man ser på framtiden.

– Det här är ett familjeföretag över flera generationer, med en ägarfamilj som finns kvar och stolta entreprenörs- och industritraditioner. Vi pratar bland annat om en stark krona och hur det påverkar, att balansresas av en stark bolagsskatt och hur man förbereder ett generatonsskifte för att ungdomar ska komma in.

Problemet med att färre ungdomar söker sig till industrin och vilka exportmöjligheter som finns var några av de saker man diskuterade idag. Statsministern fick också en rundtur i fabriken i Östnor av produktionsdirektören Morgan Nilsson.

– Fredrik verkar intresserad av tillverkningen. Han var imponerad av de förbättringar som gjorts och att vi kan ta hem tillverkning från Kina bland annat, säger Morgan Nilsson.

Tar hem produktion

Ostnor AB har nyligen tagit hem en del av produktionen från Kina. Det har man gjort av flera anledningar, men framför allt för att få en närhet till produktionen. Och det här är någonting som imponerade på statsministern.

– Det klart att vi välkomnar det om det möjliggör ökad sysselsättning i Sverige och att vi har tillräckligt bra förutsättningar för det här. Det är för övrigt en stor diskussion som pågår i Kina, att man tappar produktion till sina grannländer i Asien.

– Man har kommit förbi det här första stadiet i att bara agera billigt. Många förknippar det med krångel och långa distanser. Jag tror att det är bra för Sverige och miljövänligt. Jag har hört att andra företag för liknande resonemang.

Och statsminister Fredrik Reinfeldt ser ljust på framtiden för företaget.

– Håller de sig konkurrenskraftiga och i takt med mode och design har de stora möjligheter att både behålla sin starka position i Sverige och växa i andra delar av Europa.

Ostnors vd Claes Seldeby tycker att det är bra att statsministern åker ut i verkligheten och hälsar på företag på det här sättet.

– Det är en fantastisk möjlighet för vårat företag att få en pratstund med statsministern och kunna framföra våra synpunkter och önskemål inför framtiden. Jag vill att han ska ta med sig att den svenska industrin står sig stark och att vi är konkurrenskraftiga.

Vad krävs det för att ni ska kunna vara kvar i Mora?

– Först måste vi själva arbetar med att ständigt effektivisera och bli bättre. Det som man kan få hjälp med på politikernivå är att man utjämnar mellan länder och inte subventionerar ett land framför ett annat, framför allt inom EU.

Tror du det gör någon skillnad att statsministern var här?

– Det är säkert mycket bättre att han var här än att han inte var här. Jag hoppas att han tog det till sig.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".