Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
NÄRINGSLIV

Dalarnas småföretagare tror inte på expansion

Svag efterfrågan största hindret
1:06 min

Småföretagarna i Dalarna är de klart mest pessimistiska i landet när det gäller möjligheterna att expandera. Det här visar vårens Småföretagsbarometer från organisationen Företagarna och Swedbank.

Det finns närmare 35 500 företag här i Dalarna med mindre än 50 anställlda. Bara 41 procent av dem anser sig ha goda möjligheter att expandera. Det är alltså den klart lägsta siffran i hela landet, och en av de lägsta som Småföretagsbarometen någonsin noterat.

Det betyder att det skett en kraftig förändring sen höstens mätning då andelen var betydligt högre - 55 procent.

Den här pessimismen finns inom såväl industri- som tjänstesektorn. I båda fallen är andelen småföretagare som ser möjligheter att växa lägre här i Dalarna än något annat län.

Vad är det då för hinder som länets småföretagare ser? Ja, 25 procent av dem anger den svaga efterfrågan som det största hindret. Därefter följer arbetskraftskostnaden med 20 procent.

Ett annat oroande tecken handlar om tillgången på arbetskraft. Var femte småföretagare i länet uppger att de tvingats tacka nej till order just på grund av bristen på arbetskraft.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".