1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Elza Dunkels, forskare vid Umeå universitet. Foto: Anna Gustafsson.
FORSKNING VISAR

Barns datoranvändning kan vara positiv

"Det handlar om att lära sig saker"
1:29 min

Barn och unga tillbringar allt mer tid på internet. Men det behöver inte vara någonting negativt. Det menar forskaren Elza Dunkels, som har besökt Tällberg för att prata om ämnet med personer som jobbar med barn och ungdomar.

– Många tänker att det ser ganska illa ut och att det kommer gå åt skogen för dagens ungdom. Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för det som är positivt, säger Elza Dunkels.

Varför tror du att man har den synen på unga?

– Jag tror att det är en kombination av det som alltid händer, att man klankar ner på dagens ungdom kombinerat med en teknikutveckling som vi inte tycker att vi har grepp om.

Enligt en rapport från Statens Medieråd är att surfa på internet den fritidsaktivitet som prioriteras högst bland unga, före att till exempel träffa kompisar eller göra läxor.

Internetanvändningen går allt längre ner i åldrarna, och studier visar att unga mellan 15 och 24 år i genomsnitt tillbringar 150 minuter om dagen på nätet. Men enligt Elza Dunkels behöver inte det här vara dåligt.

– När vi pratar generellt om ungas nätanvändning så är det i negativa ordalag. Man kanske säger att de sitter och spelar för mycket eller bloggar om så personliga saker. Och det är ett väldigt ytligt sätt att betrakta det visar det sig när man tittar på forskning om ungas nätanvändning. Jag försöker beskriva det på andra sätt, att det handlar om att lära sig saker, umgås och hitta sätt att förstå andra människor, säger hon.

Men 16-åriga Emelie Bergström kan förstå att vuxna oroar sig för vad barn och unga egentligen gör på Internet.

– De kanske tror att man är inne på fel sidor eller kanske fuskar på prov i skolan eftersom man kan använda Internet hela tiden.

Anna Gustavsson
anna.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".