Foto: Fredrik Persson, Scanpix.
DALARNA

Kritik mot kommunernas gemensamma telefoni

"Om tekniken är billigare spelar ingen roll"
1:37 min

Dalarnas 15 kommuner har sedan ett halvår gemensam telefoni, unikt för ett län i Sverige. Men upphandlarnas krav på täckning var så hög att Telia var den enda operatör som kunde lägga anbud, och både upphandlingen och resultatet har kritiserats.

En gemensam telefonväxel skulle spara pengar och underlätta för andra förvaltningar att samarbeta över kommungränserna.

Peter Hindbeck, telefonikonsult med stor erfarenhet av att hjälpa kommuner, är tveksam till en sådan här stor gemensam upphandling. Han tror inte ens att den är lönsam för alla kommuner.

– Om tekniken är billigare spelar ingen roll, det är mest lönsamt att satsa på effektivitet och att kommunmedarbetarna är lätta att nå, säger han.

Peter Hindbeck tror att risken är stor att flera av dalakommunerna kommer att upptäcka att de har speciallbehov som den gemesamma telefonilösningen inte täcker.

– Då plockar leverantören fram stora fakturablocket och då kan det bli riktigt dyrt, säger han.

Det har varit inkörningsproblem med den nya telefonin. Framförallt är det Telias underleverantör Trio som haft problem när hänvisningssystem skulle läggas till det nya växeln.

– Jag har varit riktigt förbaskad, säger Hedemoras It-chef Göran Hoffman.

– Växeln har legat nere halvdagsvis och invånarna har inte kunnat komma fram . Det är dåligt, säger han.

Lena-Maria Busk
Lena-Maria.busk@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".