Foto: Anna Gustafsson/Sveriges Radio.
Dalarna

Projekt ska rädda mjölkbönderna

"Vi var tvungna att göra någonting"
1:28 min

Antalet mjölkbönder i Dalarna har under flera år minskat kraftigt. Ett försök till att rädda kvar mjölkbönderna är LRF:s projekt "Framtidens mjölkproduktion", som bland annat går ut på att mjölkbönderna får träffas och lära av varandra.

– Dalarna har under lång tid tappat en stor del av mjölkproduktionen, faktiskt så är det det område i landet som minskar mest när det gäller mjölkproduktion. Och då kände vi att vi var tvungna att göra någonting, säger Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF i Dalarna. Många av mjölkbönderna är väldigt duktiga men vi måste lära av varandra.

Mjölkbönderna har de senaste tio åren minskat kraftigt i Dalarna. För att stärka de mjölkbönder som finns kvar i länet driver LRF sen början av förra året projektet "Framtidens mjölkproduktion". Projektet går ut på att stötta mjölkproducenterna genom att erbjuda utbildning bland annat i hur man kan bli mer effektiv och utöka sitt jordbruk för att få bättre ekonomi.

Ett av de största problemen inför framtiden är att få in fler unga som vill jobba som mjölkbönder. Trots att ekonomin det senaste året har förbättrats något för de svenska mjölkbönderna så gör den dåliga lönen fortfarande att få unga väljer det här yrket.

– Det har varit lite svårt men vi har i det här projektet försökt att få tag på någon duktig ladugårdsförman som skulle kunna prata med ungdomarna och berätta vad man ser för positivt med det här jobbet och stimulera ungdomarna till att jobba inom mjölkproduktion, säger Lotta Zetterlund.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".