1 av 2
Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Ann-Louise Ebberstein från Borlänge fick sitt mejlkonto kapat. Foto Anna Gustafsson
Borlänge

Hon fick mejlkontot kapat

"Jag fick inte stopp på det"
1:19 min

Det blir allt vanligare att få sitt mejlkonto kapat och enligt Brottsförebyggande rådet så är bedrägeri på internet den brottslighet som ökar mest. Ann-Louise Ebberstein i Borlänge fick nyligen sitt mejlkonto kapat.

– Det började med att jag fick ett telefonsamtal från en god vän som sa att han trodde att mitt konto var kapat eftersom han fått ett konstigt mejl från mig. Jag gick upp direkt och satte igång datorn och när jag kom in på min mejl så stod det både på svenska och på arabiska. Jag fick inte stopp på det där, och sedan dess har telefonen gått varm, berättar Ann-Louise Ebberstein.

I mejlet som skickades ut till alla Ann-Louise Ebbersteins kontakter står det att hon är utomlands och har blivit bestulen på pass och kreditkort, och att hon behöver pengar till flygbiljetten hem.

Det är inte helt ovanligt att få sitt mejlkonto kapat på det här sättet. Förra året steg antalet anmälda bedrägerier med hjälp av internet med hela 43 procent från året innan.

Polisens tips när det gäller att skydda sig mot att få sitt mejlkonto kapat är att aldrig svara på e-post från en avsändare man inte känner igen, inte klicka på länkar i mejlet och aldrig lämna ut bankkontonummer eller andra privata uppgifter. Man ska också polisanmäla om man har fått sitt mejlkonto kapat, någonting som Ann-Lousie Ebberstein tänker göra. Och hon tror inte att någon har gått på bedrägeriet som skickats från hennes mejl.

– Jag tror inte att någon går på det här. De som känner mig förstår att jag aldrig skulle göra så här. Jag fick ett sms där det stog att "jag har fått en så konstigt mail från dig men jag förstod att det inte var du för det var för dålig svenska".

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".