1 av 2
Erik Cederberg från Falun lyckades få sommarjobb på ICA Maxi bland 800 sökande. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.
2 av 2
Niklas Bergström är butikschef på ICA Maxi i Falun. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.
DALARNA

Hård konkurrens om sommarjobben

”Känns riktigt bra att ha jobb”
1:31 min

Många ungdomar i Dalarna riskerar att gå sysslolösa den här sommaren. Konkurrensen om sommarjobben är hård. 800 personer sökte 18 sommarvikariat på en matbutik i Falun

Enligt en undersökning som den ideella organisationen Mentor har gjort är det bara Smedjebacken och Mora kommuner som erbjuder sommarjobb till att ungdomar som söker sommarjobb.

Falu kommun till exempel erbjuder endast ett begränsat antal sommarjobb och många får söka jobb på annat håll.

Rekordmånga har sökt sommarjobb på Ica Maxi i Falun, fler än 800 ungdomar har konkurrerat om 18 sommarvikariat. Förra sommaren var det 650 personer som sökte jobben.

– Det är jättekul att det är så många som söker jobb hos oss förhoppningsvis har vi ett bra rykte, säger butikschefen Niklas Bergström och tillägger att de inte kan hjälpa så många.

Flera sommarjobbare kommer tillbaka år från år men i år är det även sex nya personer som har fått jobb. En av dem är Erik Cederberg från Falun.

– Det känns riktigt bra, jag tycker att det känns som en juste arbetsplats och bra mellan alla medarbetare, säger Erik Cederberg.

Ansökningarna för i sommar är en 12 centimeter hög bunt.

– Det är jättesvårt att välja ut bland så många som över 800 personer, säger butikschefen Niklas Bergström.

Förklaringen till att så många har sökt sommarjobb säger han är att butiken har ett bra rykte och att det är många som är utan jobb just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".