Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Upphandling Dalatrafik

Osäkert hur det blir med bussjobb

Busschaufför: "Misstänker att det kommer bli kaos"
1:06 min
1 av 2
Foto: Helena Broström/Sveriges Radio.
2 av 2
Leif Nilsson, ordförande i Region Dalarna, och Dalatrafiks VD Claes Annerstedt. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.

Upphandlingen av busstrafiken i Dalarna är klar. Från och med första juli nästa år tar Sambus och Arriva över efter det tidigare bussbolaget Nobina. Men hur det blir med jobben är för tidigt att säga, och många busschaufförer är oroliga.

-- Vi kan inte svara på hur det blir med jobben, men vi vet ju att det behövs förare i alla fall. Det är brist på sådana, säger Dalatrafiks vd Claes Annerstedt.

– Sedan är det väl frågan om administration och sånt där i och med att de här bolagen är verksamma i länet så kan det ju tänkas att inte all personal med automatik går över i det avseendet. Men det är en sak mellan avtalspartnerna. Det är inte vår grej egentligen.

Så det finns risk att folk kan förlora sina jobb?

– Det finns det. Men jag tror inte risken är särskilt stor.

Men busschauffören Fred Johansson är ändå orolig.

– Det är väldigt nytt alltihop, det här fick vi reda på igår. Och jag vet i princip ingenting om något av bolagen. Om vi går tillbaka till år 2006 när Swebus tog över från Dalabuss här i Falun så blev det ju totalt kaos och det misstänker jag att det kommer att bli även den här gången.

Och det fackliga ombudet Conny Walbom känner igen oron hos busschaufförerna:

– Ja, det är väl många som är oroliga att det ska bli lika som när Swebus alltså Nobina då, kom hit, att det blev kaos. Då fanns det inga bussar och ingen visste hur de skulle bete sig över huvud taget.

Stränga krav på bussarna 

I Dalarna finns det sex bussområden. Sambus, som är en koalition av 26 privata bussföretag, tar över fem av dessa. I området Falun/Borlänge tar det tyskägda bolaget Arriva över.

Leif Nilsson är ordförande i Region Dalarna. Han berättar om vilka krav som ställdes på de nya bussbolagen.

– Det var ganska stränga krav. Och framförallt är det så att under avtalsperioden så kommer kraven att stärkas väldigt mycket. Vi vill ha miljövänliga och säkra bussar och en bra busstrafik i hela länet.

Att priserna skulle höjas, i och med de nya bussbolagens tillträde, är säkerligen ett orosmoln bland de flesta bussresenärer.

– Säkerhetskraven och miljökraven är dom två sakerna som jag tycker är det allra viktigaste. Men också att kunna erbjuda en trafik som är mångfacetterad, inte bara stora bussar utan också mindre fordon. Det kan vi också göra i den här upphandlingen - utan att priset höjs, berättar Leif Nilsson.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".