Foto: Mark Earthy Scanpix
GOLF

Högteknologisk golfstudio i Dalsjö

Det är den första i Dalarna."
1:31 min

 Dalsjö Golfklubb är på väg in i framtiden. Klubben har investerat och invigt en så kallad golfstudio - en högteknologisk utrustning som väldigt noggrant kan analysera en golfspelares slag.

Projektledaren Bengt Nicklasson står inne i vad som, vid första anblicken, kan liknas vid ett förstorat garage. Här ligger två konstgräsplättar utrullade på golvet.

I ena hörnet hänger en skärm, på väggarna sitter kameror uppmonterade. Bengt plockar upp en av golftränaren, Fredrik Ingemarssons, klubbor och ställer sig på konstgräset.

Han vickar lite på höfterna och blickar ut över golfbanan.

- Usch, vad den här klubban var tung, fnyser han.

Slaget går lågt och snett.

- Den var alldeles för tung för mig, säger han och lägger ifrån sig klubban.

- Den här golfstudion är viktig för att vi ska kunna bedriva golfspel, golfutveckling och golfträning året runt, berättar Bengt.

På vintern slår man inte ut mot banan, som man gör under sommaren. Då bommas dörrarna igen och en slags simulator startas upp. Den nya tekniken är nyskapande för Dalarna, menar Bengt.

- Det är helt nytt för Dalarna än så länge. Det är möjligt att det kommer någon annan motsvarande anläggning senare i Dalarna, men vi är först med det. Först i Dalarna.

Golftränaren Fredrik Ingemarsson tittar lugnt på när P4 Dalarnas reporter Jonatan Bergman kliver fram för att testa den nya golfstudion.

Resultatet? Ett lågt slag som hade fått vilken golftränare som helst att ta sig för ansiktet. Fredrik Ingemarsson intar sin pedagogiska sida.

- För att vara förstagångsprövare tycker jag det var riktigt bra, det är inte alltid man har så mycket talang här i studion, säger han innan han kliver vidare och pekar på en skärm som hänger på väggen.

- Som du ser här på skärmen nu så har vi fått ut en bollbana på dig. Den har då flugit i luften 120 meter och den totala distansen är 140 meter.

- Vidare sen här kan vi titta lite grann på vilka vinklar du har, hur ditt klubbhuvud möter bollen, vi kan titta på vilka hastigheter din klubba har. Och utifrån det då kan man komma fram till både dels rätt utrustning och eventuellt lite teknikförändringar i det här då.

JONATAN BERGMAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".