Gunnel Jonsson kan fortfarande inte gå. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/Sveriges Radio.
Orsa

Gunnel kräver ersättning av kommunen

Gunnel Jonsson: "Jag sitter kvar här framför fönstret"
1:20 min

Nu kräver benamputerade Gunnel Jonsson Orsa kommun på 300 000 kronor för utebliven rehabilitering. Gunnels fall blev känt när SVT:s Uppdrag Granskning berättade om hur hon tvingades amputera sitt ben men sedan varken fått protes eller rehabträning för att lära sig gå igen.

Men sedan programmet sändes har Gunnels situation inte förändrats.

– Jag sitter likadant som jag har gjort hela tiden, i min rullstol framför fönstret, säger Gunnel Jonsson när jag träffar henne på hennes rum på Lillåhems äldreboende i Orsa.

Efter att Uppdrag Granskning berättat om Gunnels situation fick hon till slut en benprotes, men det dröjde ytterligare flera månader innan hon fick börja med rehabträning, och då så kallad vardagsrehabilitering. Hon fick aldrig börja träna med själva protesen och nu har också vardagsrehabiliteringen upphört.

– Det är sjukgymnasten som säger att jag inte ska träna mer, det är liksom ingen idé, för jag kommer ju aldrig bli en gångare säger han, och sen är det ju fallrisk, berättar Gunnel.

Gunnel har blivit sämre sen amputationen för snart tre år sen och det är tveksamt om hon skulle kunna gå igen även om hon fick ordentlig träning, men hon är upprörd över att kommunen inte gett henne den vård hon hade rätt till från början.

– Är det så konstigt att man kräver ersättning då? För hela mitt liv är spolierat, jag kan inte göra någonting. Jag har inget privatliv, ingenting, och jag kan inte komma någonstans, säger Gunnel Jonsson.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".