Foto: Scanpix.
Mora

Mora flygplats ska byggas ut

Bengt-Åke Rehn: "Finns behov av att bygga ut"
1:09 min

Flygplatsen i Mora ska byggas ut. Det har kommunstyrelsen bestämt. Detta trots att det planeras att byggas en flygplats i Sälen om bara några år.

Men Bengt-Åke Rehn, socialdemokratiskt kommunalråd i Mora, tycker utbyggnaden är nödvändig.

– Det finns ett behov av att bygga ut den, för när vi har stora plan får passagerarna inte rum i vänthallen, säger han.

Att bygga ut flygterminalen vid Mora flygplats kommer kosta kommunen ungefär 11 miljoner kronor. Men politikerna hoppas på att få två miljoner i bidrag från Trafikverket. Att det förmodligen snart kommer finnas en flygplats även i Sälen, bara någon timme bort, är inget som gör utbyggnaden onödig tycker Bengt-Åke Rehn.

– Nu vet jag inte om Sälen kommer konkurrera ut Moras flygplats, det vet man ju först när dom har byggt en flygplats där uppe, och vilken typ av trafik dom tänker ha.

Under ett år är det ungefär 10 000 passagerare som reser till eller från Mora flygplats. Som läget är idag så är terminalen helt enkelt för liten säger Bengt-Åke Rehn.

– Om man har stora konferenser och flyger in med ett stort flygplan med 150 passagerare, då måste man sätta upp ett tält för att alla ska få plats.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".