Foto: Scanpix.
EU

EU-budget ger pengar till Dalarna

I veckan kom beskedet att EUs politiker äntligen verkar vara på väg att komma fram till ett beslut om budgeten för de kommande sju åren. Och när det beslutet är klart tickar det in många miljoner till Dalarna.

Det handlar om stora pengar: ungefär en miljard från dom så kallade strukturfonderna kommer mer eller mindre automatiskt Dalarna till del, och sedan finns ytterligare pengar i samma storleksordning att söka.

Strukturfonderna har olika inriktning. En av dem syftar till utveckling av näringslivet och infrastrukturen, pengar från den sociala fonden ska bland annat hjälpa personer som står utanför arbetsmarknaden att hitta till jobb.

En annan fond bidrar till samarbeten mellan regioner, som Dalarna har med norska Hedmark.

Här i Dalarna hamnar pengarna från EU hos Region Dalarna, som fördelar det mesta, och hos Länsstyrelsen som har hand om jordbruksstödet.

Men för att det ska bli några EU-pengar till Dalarna och andra ställen i europa krävs att budgeten också godkänns av EU-parlamentet. Där har det tidigare hakat upp sig rejält, men nu tror i alla fall många bedömare att det ska gå bättre.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".