Spannmålsbonden Henrik Östman odlar ekologiskt. Foto Anna Gustafsson/Sveriges Radio
dalarna

Färre odlar ekologiskt

"Det kan öka i framtiden igen"
1:25 min

Under förra året minskade antalet ekologiska jordbruk i hela landet. I Dalarna ställer allt färre lantbrukare om till ekologisk odling. Länsstyrelsens miljömål var att 15 procent av spannmålsodlingen i länet skulle vara ekologisk förra året, men det nådde man inte upp till.

Men på länsstyrelsens landsbygdsenhet ser de ändå ljust på framtiden vad gäller ekologisk odling i Dalarna. De vill stödja lantbrukarna med rådgivning när de stöter på problem.

– Det ser rätt så bra ut. Om vi får mer tydlighet och stödet till lantbruket kan fortsätta så tror jag att det kan öka i framtiden igen, säger Erik Köpmans på landsbygdsenheten.

Krångliga regler och en komplicerad övergångsprocess kan vara några av anledningarna till varför man tvekar när det gäller att ställa om sitt lantbruk till ekologiskt.

Spannmålsbonden Henrik Östman utanför Borlänge är en av drygt 170 lantbrukare i Dalarna som odlar ekologiskt. Han tycker att det var värt krånglet att gå över till ekologisk produktion, men kan förstå att många lantbrukare tvekar.

– Det är både kostnader och tid. Det är ett mycket större regelsystem att följa, säger Henrik Östman.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".