Foto: Bernt Ekdahl/Scanpix
Älvdalen

Privata företag ska få bedriva hemtjänst

"Är rädd för följderna"
1:18 min

Det ska bli tillåtet för privata företag att utföra samma uppgifter som hemtjänsten i Älvdalen. Kommunfullmäktige röstade igår igenom att införa LOV, lagen om valfrihet. Men socialdemokraten Stig Olsson är kristisk.

– Det är stora tveksamheter för små kommuner att införa LOV. Regeringen har till och med börjat flagga ner LOV:en. Och flertalet av kommunerna har börjat tveka att införa det här, därför att man är rädd för följderna helt enkelt och för vad som kommer hända nu när Almega går ut och säger att man inte ska få begränsa vinstuttaget i de här företagen. Då vill inte kommunerna vara med längre, och jag tycker inte att vi heller ska vara med, säger Stig Olsson, oppositionsledare för Socialdemokraterna.

Men det centerpartistiska kommunalrådet Kjell Tenn är däremot glad över beslutet, och tror visst att privata företag inom hemtjänsten fungerar bra även i glesbygdskommuner.

– På andra ställen som infört det här har man kunnat ta hand om en viss del av kommunen som det kanske i vanliga fall är långt att åka bil till. Då har man skapat grupper där som har tagit hand om de gamla i just den regionen, säger Kjell Tenn.

Men varför ska älvdalingarnas skattepengar kunna gå till vinster i privata företag?

– Vi i kommunen är ju de som väljer vilka som ska få utföra de här arbetena, och man får inte heller ta mer betalt än de kostnader som kommunen har för sin egen hemtjänst, säger Kjell Tenn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".