1 av 2
Foto: Lars Pehrsson/Scanpix.
2 av 2
Theres Björn vid Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Eva Larsen
Dalarna

Ont om gode män till flyktingbarn

"Viktigt att vara empatisk"
1:21 min

Det behövs fler gode män som kan hjälpa ensamkommande flyktingbarn med till exempel ekonomiska och rättsliga frågor. I september anordnas utbildningar i Vansbro och Borlänge för dem som är eller vill bli god man.

Bristen är stor på gode män som hjälper ensamkommande flyktingbarn i länet.

Barnen, som väntar på besked om de får stanna eller inte i Sverige, kan behöva personligt stöd och hjälp med till exempel ekonomiska och rättsliga frågor.

För att locka fler att bli gode män och ge mer kunskap till dom som redan är det ordnar Länsstyrelsen en utbildning i Vansbro och Borlänge i september.

- Vi hoppas att utbildningarna ska göra gode männen tryggare och att fler vill ta på sig uppdraget, säger Theres Björn, samordnare och utvecklare av integrationsinsatser på Länsstyrelsen Dalarna.

Vid fem tillfällen ses deltagarna och pratar kring det dom gjort på webben. Bland annat handlar det om skolans, socialtjänstens, migrationsverkets och gode mannens ansvar. 

Eva Larsen
eva.larsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".