1 av 2
Vansbrosimningen. Foto Ulf Palm, Scanpix.
2 av 2
Jan Palander, generalsekreterare Vansbrosimningen. Foto: Anna Gustafsson/Sveriges Radio.
Vansbro

Nytt rekord för Vansbrosimningen

"Det hara bara ökat och ökat"
1:19 min

På söndag är det dags för årets upplaga av Vansbrosimningen. Man har redan nu planerat för en hel del nyheter inför nästa år, bland annat loppet Öppen Älv för att kunna ta in fler deltagare. För i år slår man nämligen rekord igen vad gäller antalet deltagare.

Vansbrosimningen går mot nytt rekord i år igen. Just nu är drygt 13 700 personer anmälda till de olika loppen.

– Det är rekord igen, vilket naturligtvis är väldigt glädjande. Vi sätter rekord varje år och har gjort nu senaste fyra-fem åren faktiskt, berättar Jan Palander som är generalsekreterare för Vansbrosimningen.

I helgen väntas drygt 13 700 personer hoppa i vattnet för att simma något av loppen i Vansbrosimningen. Flest anmälda är det till den stora Vansbrosimningen på söndag, så pass många att det börjar närma sig taket för hur många man får plats med. Därför inför man nästa år det nya loppet Öppen Älv, som kan liknas vid Vasaloppets Öppet Spår.

– Öppen Älv blir ju ett helt nytt format. Det blir ett lugnare tempo helt enkel för deltagarna där man får mer fritt och ta det mer i sin egen takt. På det sättet möjliggör vi för flera deltagare eftersom man också får tillgodoräkna det i den svenska klassikern, säger Jan Palander.

En annan nyhet inför nästa år är att Vansbrosimningen flyttas från söndag till lördag. Men i år ser det ut som vanligt, och Jan Palander ser fram emot helgens lopp.

– Väderprognosen talar väldigt positivt för oss. Vi har en ny arena som vi får använda och vi ser fram emot det här med tillförsikt, det är jättespännande och kul.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".