Foto: Sandra Björk.
Älvdalen

Fritidsgårdarna i Älvdalen kan öppnas igen

"Då står vi där med 17-åringar som inte har någonstans att ta vägen"
1:18 min

Snart kanske fritidsgårdarna i Älvdalen kommer öppnas igen. Det flaggade i alla fall den styrande majoriteten för när kommunfullmäktige hade möte i Idre under måndagen.

Det var för lite mer än ett år sen som alla fritidsgårdar i kommunen stängdes under stora protester.

Men nu kanske en lösning är på väg, säger det centerpartisktiska kommunalrådet Kjell Tenn.

– När det gäller ungdomsgårdarna så är ju vi väldigt måna om Älvdalens ungdomar. Och det är ju kvällstid vi pratar när vi pratar fritidsgårdar och öppna dom. Vi har lite förslag, vi har suttit och diskuterat med dom som för våra ungdomsfrågor i kommunen och jag tror att vi kommer hitta en bra lösning, säger Kjell Tenn.

Oppositionen hade med redan nu i sitt förslag till kommunplan en kostnadsberäkning på hur fritidsgårdarna skulle kunna öppnas igen. Stig Olsson är oppositionsledare för Socialdemokraterna.

– Därför att ungdomar idag, med dom nya reformerna som kommit på skolområdet, fort blir utskrivna ur gymnasiet, så fort dom inte klarar en kurs. Och då står vi där med 17, 18, 19-åringar som inte har någonstans att ta vägen. Kan vi fånga upp dom någonstans, åtminstone på kvällstid på en ungdomsgård, kanske rentav att dom kunde sköta en ungdomsgård, så vore det mycket bättre, säger Stig Olsson.

Oppositionen fick inte igenom sitt förslag men Stig Olsson är nöjd över att den styrande majoriteten, som var dom som stängde fritidsgårdarna, nu säger sig vilja öppna dom igen.

– Dom har svängt mycket och lyssnat på oss, och det är vi tacksamma för, säger Stig Olsson.

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".